Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ψευδαίσθηση των ακρωτηριασμένων, η

     psevδe’sthisi ton akrotiriasme’non    
phantom limb

     φάντομ λιμπ, σταμπ χαλουσινέϊσον    

Ερμηνεία:

Η επίμονη αίσθηση της παρουσίας της ακρωτηριασθέντος σκέλους του σώματος ή μετά από απλή του απονεύρωση του. Η έναρξη της φανταστικής ύπαρξης του σκέλους.

Η έναρξη της της φανταστικής αίσθησης είναι σχετικά ταχεία και επισυμβαίνει μέσα σε εβδομάδες ή ακόμη και ημέρες μετά τον ακρωτηριασμό. Αν και η  κατάστασημπορεί να είναι παροδική, σε μερικά αάτομα, τα συμπτώματα συνήθως επιμένουνγια χρόνια χωρίς να εξαφανίζονται. 

Το φαινόμενο του μέλους φαντάσματος περιγράφηκε πρώτα από το Γάλλο ιατρό  Ambroise Pare, το 16ο αιώνα. Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, οπου προτοανακοινώθηκε από τον ιατρό Wier Mitchell. [Melzack, R. . Scientific American, April 1992; pp. 120-126.  Shreeve, J. Discover, June 1993, pp. 35-42]



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Noritaka Kawashima, Tomoki Mita, Masahiro Yoshikawa, PLoS One. 2013; 8(7): e69324. Published online 2013 July 25.
 
Agency over a phantom limb and electromyographic activity on the stump depend on visuomotor synchrony: a case study Shu Imaizumi, Tomohisa Asai, Noriaki Kanayama, Mitsuru Kawamura, Shinichi Koyama. Front Hum Neurosci. 2014; 8: 545. Published online 2014 July 29.
 


Συνώνυμα:
stump hallucination





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: